Competitiewedstrijd
11-5-2019, 12:00 uur
De Venen, Veneweg 1 Kampen

Seizoen van slordig BAS lijkt als een nachtkaars uit te gaan!

Op zaterdag 11 mei, een week na de riante overwinning tegen ESC, werd er gespeeld tegen KHC 2 uit Kampen. In een seizoen, waarin het niveau van het veldspel aardig fluctueert, waren er voorafgaand aan de wedstrijd nog volop kansen op verlenging van de competitie. Met een paar goede wedstrijden in het slot zouden de mannen van BAS 2 volop aanspraak maken op nacompetitie. Echter stond er niet de minste wedstrijd op het programma in de 3de klasse D. Er moest namelijk worden afgerekend met de blauwwitten uit Kampen die bij aanvang koploper waren.

Om 12:00 uur werd er op het kunstgrasveld afgetrapt onder een strakblauwe lucht. BAS 2 begon in de welbekende 3-2-3-2-formatie. Voor doelman Jorrit Doorman werd er gekozen voor een drie mans verdediging die bestond uit Martijn Boer, Bas Suidgeest en Marcel de Boer (v.r.n.l.). Zij werden ondersteund door Robin Vos en Cor van Woerkom als controlerende middenvelders. Op de flanken moeten Jerry van Lienden en Freddy Doppenberg voor het gevaar zorgen, terwijl Jeroen Tolhoek in de as van het veld werd gepositioneerd. Aanvalsduo bestond deze middag uit Sven Geling en Gerwin Schaap.

Al snel werd duidelijk dat het niet zo’n gemakkelijke middag zou worden als de week ervoor. Ondanks dat BAS 2 de eerste grote kans kreeg voor het doel van de Kampenaren zag het er niet uit alsof men volop streed voor een mooi slotstuk van de competitie. Men was slordig, zowel in balbezit als in verdedigend opzicht. Waar het een aantal keer met een sisser afliep, was het in de 7de minuut wel raak. Slordigheden werden afgestraft door KHC, waardoor Jorrit Doorman voor de eerste maal mocht vissen. Laatstgenoemde was duidelijk nog in de wolken na de overwinning van Liverpool niet veel eerder deze week.

Net als in de voorgaande wedstrijden ging het niveau gedurende deze wedstrijd ook op en neer. In de minuten na het tegendoelpunt werden strakke combinaties afgewisseld met onnodig balverlies. BAS 2 speelde ondermaats en ondanks het felrode shirt wist men elkaar nauwelijks te vinden. In de 14de minuut was KHC opnieuw dreigend toen zij een gevaarlijke tegenstoot opzetten. Uiteindelijk wist één van de snelle buitenspelers slim weg te draaien bij Marcel de Boer die vervolgens de 2-0 op het scorebord zette. 2 minuten later was het helaas weer raak. Er werd niet goed uitverdedigd door de mannen van BAS en met een paar gelukkige combinaties aan de kant van Kampen werd de 3-0 tegen de touwen geschoten.

Binnen een paar minuten wist BAS 2 de kansen op de nacompetitie behoorlijk te verkleinen. Er werd volop gestreden, maar het ontbreken van balbezit en de onderlinge miscommunicatie zorgden ervoor dat KHC volop dreigend kon worden. Bij vlagen was zichtbaar dat er gespeeld werd tegen de aanstaande kampioen uit de competitie. Dit kwam helemaal tot uiting toen de 4-0 op het scorebord werd gezet. KHC kwam er in de 18de minuut wederom snel uit en via de rechterflank werd de bal strak voorgetrokken. Middels een technisch hoogstandje werd de bal simpel binnen geprikt.

De wedstrijd leek in zeer korte tijd te zijn gespeeld, maar men leek eindelijk te zijn wakker geschud. Er moest in balbezit meer tegenstand worden geboden om het dit KHC moeilijk te maken. Onder aanvoering van aanvoerder Cor van Woerkom kantelde het spelbeeld. De pure voetballers uit BAS 2 kwamen steeds vaker in beeld, middenvelder Robin Vos kon het spel beter verplaatsen en het aanvalsduo wist meer en meer mee te doen in balbezit. Veel noemenswaardige feiten waren er niet direct, maar de bal ging steeds makkelijker van voet naar voet bij BAS 2. Ondanks dat aanvaller Gerwin Schaap met een aantal fraaie acties de aandacht kreeg, was het Sven Geling die zichzelf bij de 4-1 op het wedstrijdformulier plaatste. Op rechts wist Jerry van Lienden optimaal gebruik te maken van zijn snelheid en hij wist de krullenbol uit Biddinghuizen gemakkelijk te bereiken. Ondanks dat spits Geling al enige tijd droog stond, wist hij de bal met vertrouwen achter de keeper van KHC 2 te plaatsen. Dit bleek uiteindelijk een goed moment te zijn, omdat de twee teams niet veel later de kleedkamer opzochten voor de thee. Mede door het doelpunt en het betere veldspel aan het eind van de 1ste helft kon BAS 2 met een sprankje hoop de rust in.

Vanaf de tribune was voelbaar dat het gedonderd had in de kleedruimte. BAS 2 kwam vele malen beter uit de startblokken dan bij de eerste helft en een tactische omzetting moest de aansluiting met KHC mogelijk maken. Sloper Marco van Someren kwam binnen te lijnen, terwijl Jeroen Tolhoek het veld mocht ruimen. Bas Suidgeest werd een linie naar voren geschoven om meer voetbal en rust op het middenveld te creëren.

Zoals gezegd, kwam BAS 2 goed uit de startblokken. De passing was beter dan voorheen en als je even het scorebord vergat, leek het alsof de roodwitten al de hele middag het overwicht hadden. De druk werd opgevoerd en dit resulteerde in de 55ste minuut opnieuw in een doelpunt voor BAS. Uiteindelijk was Gerwin Schaap het eindstation van een goede steekpass in de diepte. Hij faalde niet en wist de 4-2 overtuigend te maken.

Na dit doelpunt galmden een aantal typische voelspreuken over het kunstgras. "Het kan nog!" "Tandje erbij BAS!" Het was duidelijk dat het nog niet gespeeld was. BAS 2 liet meermaals zien dat het uitstekend kon meevoetballen in een competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen. Men trok ten aanval en wist steeds vaker in het zestienmetergebied van KHC te komen. Echter waren het de Kampenaren die gevaarlijk waren in de tegenstoot. Niet alleen gevaarlijk, maar rond de 64ste en 73ste minuut ook dodelijk. De aanvallers van KHC waren in bloedvorm, want zij wisten wederom in korte tijd gemakkelijk raak te schieten. Mede door de 5-2 en 6-2 werd het kleine beetje hoop aan flarden geschoten.

BAS 2 liet de kop echter niet hangen. Ondanks de teleurstellende stand op het scorebord bleef men goed voetballen. Men ging volop in de aanval, maar men werd geslacht in de rug. De 7-2 ontstond op soortgelijke manier toen een razendsnelle aanvaller van KHC de verdediging van BAS in de luren wist te leggen. Er had deze middag meer ingezeten, maar het wisselende veldspel deed men de das om. Sven Geling deed wel opnieuw nog wat terug. Invaller Jorn Rommens wist in de laatste minuten van de wedstrijd de bal prachtig voor te geven, zodat hij de 7-3 moeiteloos kon binnentikken. Dit bleek uiteindelijk de eindstand te zijn.

Het klinkt misschien gek, maar er had vandaag veel meer ingezeten. Normaal gesproken durf je niet thuis te komen met een 7-3 verliespartij, maar ditmaal sneed BAS 2 zichzelf in de vingers. Men wist het vele balverlies uit de eerste helft niet meer goed te maken in de stand. Een ploeg gezien die gemakkelijk tot kansen komt, maar ze vanmiddag ook te gemakkelijk tegen heeft gekregen. De kans op nacompetitie is er nagenoeg niet meer, maar kop omhoog, borst vooruit en de pannen van het dak spelen die laatste wedstrijden om het seizoen alsnog goed te eindigen!

Doelpuntenmakers BAS:

Sven Geling
2x

Gerwin Schaap
1x

KHC 2 - BAS 2: 7 - 3 (4 - 1)

7' doelpunt 1 - 0
14' doelpunt 2 - 0
16' doelpunt 3 - 0
18' doelpunt 4 - 0
39' doelpunt 4 - 1  Sven Geling (-)

55' doelpunt 4 - 2  Gerwin Schaap (-)
64' doelpunt 5 - 2
73' doelpunt 6 - 2
80' doelpunt 7 - 2
85' doelpunt 7 - 3  Sven Geling (Jorn Rommens)